Meld u hier aan voor het inloopspreekuur
Juridische hulp bij ontslag
Ontslagen worden is nooit fijn. U raakt uw baan kwijt en zult op een andere manier aan geld moeten komen. Maar ontslagen vallen niet altijd binnen de wet. Heeft u ook het gevoel dat u onrechtvaardig ontslagen bent? U kunt uw gelijk aanvechten. Maak daarvoor gebruik van juridische hulp bij ontslag!
(On)geldige reden voor ontslag
Er zijn verschillende wijzen waarop uw dienstverband kan eindigen:
• Opzegging door de werknemer (zelf ontslag nemen)
• Opzegging door de werkgever
o Met instemming van de werknemer
o Met toestemming van het UWV
o Ontslag op staande voet
• Ontbinding door de kantonrechter
• Met wederzijds goedvinden (beëindigings- of vaststellingsovereenkomst)
Opzegging arbeidscontract door de werknemer (zelf ontslag nemen)
Een werknemer kan zelf zijn (of haar) arbeidsovereenkomst eindigen door deze op te zeggen. Hierbij zal rekening moeten worden gehouden met de overeengekomen opzegtermijn. Ook kunnen er verplichtingen zijn waaraan de werknemer gebonden blijft na afloop van de arbeidsovereenkomst, zoals een relatie- of concurrentiebeding. Het is aan te raden om deze bedingen te laten controleren door een advocaat, alvorens u uw arbeidsovereenkomst opzegt.
Opzegging arbeidscontract door de werkgever
Een werkgever kan uw arbeidsovereenkomst alleen éénzijdig opzeggen indien de werknemer instemt, met toestemming van het UWV (een ontslagvergunning) of bij een rechtsgeldig ontslag op staande voet. Elke andere opzegging is niet rechtsgeldig.
Een werkgever kan aan een werknemer vragen of deze werknemer akkoord is met het opzeggen van zijn arbeidsovereenkomst. Als de werknemer hiermee schriftelijk instemt, kan de werkgever de arbeidsovereenkomst opzeggen. De werknemer is echter niet verplicht om in te stemmen met de opzegging. Indien u wel akkoord wenst te gaan, kijk dan wel eerst of de opzegtermijn in acht is genomen en of u recht heeft op een transitievergoeding of billijke vergoeding.
Een werkgever kan de arbeidsovereenkomst opzeggen met toestemming (een ontslagvergunning) van het UWV. Wanneer uw werkgever een ontslagvergunning bij het UWV aanvraagt, krijgt u hiervan bericht. U wordt dan in de gelegenheid gesteld om u hiertegen schriftelijk te verweren.
Ontslag op staande voet heeft grote gevolgen voor een werknemer. De werknemer heeft per direct geen recht meer op salaris, zal meestal geen eindafrekening ontvangen en kan geen uitkering aanvragen. Laat een ontslag op staande voet dan ook altijd controleren door een advocaat.
Opzegging arbeidscontract door de kantonrechter
De kantonrechter kan een arbeidsovereenkomst ontbinden op verzoek van een werkgever. Dit gaat via een procedure bij de rechtbank, waarvan u schriftelijk op de hoogte wordt gesteld. in deze procedure krijgt u (of uw advocaat namens u) de gelegenheid om zich te verweren tegen het ontbindingsverzoek van de rechtbank. De werkgever zal namelijk wel een gegronde reden moeten hebben voor het ontbindingsverzoek.
Opzegging arbeidscontract met wederzijds goedvinden
Een werkgever en werknemer kunnen ook in goed overleg uit elkaar. De afspraken over de beëindiging van het dienstverband worden dan vastgelegd in een zogenaamde beëindigings- of vaststellingsovereenkomst. Indien u middels een vaststellingsovereenkomst uit dienst gaat terwijl in uw arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd geen tussentijds opzegbeding staat, kan dit grote gevolgen hebben voor uw recht op een WW-uitkering.
Waarom juridische hulp bij ontslag?
U vraagt zich misschien af wanneer u juridische hulp moet inschakelen bij een ontslag en waarom. Zelfs als uw ontslag geldig is, kunt u het beste juridisch advies aanvragen. Ga niet zomaar akkoord met uw ontslag. U weet namelijk niet zeker of u wel een uitkering krijgt. Met juridisch advies kunt u meer uit uw ontslag halen en ervoor zorgen dat u niet te veel schade lijdt tijdens de periode dat u werkeloos bent. Als u niet begrijpt waarom u ontslagen bent en de reden van uw werkgever vaag is, is het zeker raadzaam contact op te nemen met een advocaat of juridisch adviseur.
Meer weten over juridische mogelijkheden bij ontslag? Maak dan een afspraak voor een gratis inloopspreekuur bij een advocaat bij u in de buurt!
Andere veel geraadpleegde onderwerpen:
Alimentatie | Dagvaarding | Echtscheiding | Incasso