Meld u hier aan voor het inloopspreekuur
Wat doet een advocaat?
Misschien heb je net ons artikel Wat is een advocaat gelezen en wil je je meer verdiepen in wat een advocaat doet. Of je bent benieuwd naar de werkzaamheden van een advocaat en of deze op juridisch vlak iets voor je kan betekenen. In beide gevallen weet je na het lezen van dit artikel precies wat een advocaat doet en hoe deze je met raad en daad bij kan staan gedurende juridische (civielrechtelijke en strafrechtelijke) procedures.
Wat doet een advocaat?
Een advocaat schakel je in op het moment dat je een juridisch probleem hebt waar je met de tegenpartij niet uitkomt, of wanneer je betrokken bent bij een rechtszaak. Het is diens taak om jou zo goed mogelijk te representeren en je gedurende de hele procedure te adviseren en begeleiden.
Bij civiele zaken (zaken tussen twee partijen) is het de taak van de advocaat om een zo goed mogelijke oplossing te vinden voor zijn/haar cliënt en diens belangen te behartigen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een echtscheiding of ontslagprocedure. Gaat het om een strafzaak? Dan is het aan de advocaat om de positie van de cliënt te verdedigen. Het gaat dan immers om een strafbaar feit, waarbij je als verdachte wordt aangemerkt en welk feit je al dan niet of in een bepaalde mate hebt gepleegd. Het betreft dan een zaak tussen de verdachte en het Openbaar Ministerie (OM). Bij het OM zal de aanklager ,de officier van justitie, de zaak bij de rechter voorbrengen.
Advies en ondersteuning
Gedurende de verschillende fases van een gerechtelijke procedure, kun je een advocaat om advies vragen. Deze vertelt je bijvoorbeeld welke formulieren je moet indienen en hoe je deze invult, hoe je (bewijs)stukken aanlevert en wat de beste aanpak is voor jouw situatie. Diens advies gaat echter een stuk verder dan dat. Je advocaat kan je namelijk ook adviseren over hoe je je het beste kunt opstellen in de zaak en hoe je omgaat met ondervragingen. Alle zaken waar je vragen over hebt, of dat nu praktische zaken zijn of hoe je bepaalde stukken moet interpreteren, kun je neerleggen bij je advocaat.
Een doordacht plan opstellen
Het is tevens aan je advocaat om de gehele procedure zo slim mogelijk aan te pakken. Aan de hand van alle beschikbare informatie, plus de kennis die hij/zij heeft van de wet, zal deze een doordacht plan opstellen. Dit plan is bedoeld om de zaak voor diens cliënt zo goed mogelijk te laten uitpakken. Een van de dingen die een advocaat op dat gebied voor je kan doen, is het uitvoeren van onderzoek met betrekking tot je zaak en het bestuderen en correct interpreteren van alle relevante stukken. Dit is nodig om je zo goed mogelijk te kunnen representeren in de rechtszaal, maar ook om een realistische verwachting te scheppen en de juiste aanpak te kunnen hanteren.
Bemiddeling tussen twee partijen
Ook kan een advocaat je helpen bemiddelen, bijvoorbeeld met een (ex)-partner, werkgever of een andere persoon of organisatie waarmee je een conflict hebt. Het is immers diens taak om tot de beste oplossing te komen voor jouw zaak, waarbij hij/zij altijd in jouw belang denkt. Om deze reden wordt een advocaat ook wel raadsman of raadsvrouw genoemd. Het is dan ook aan te raden om alle communicatie via je advocaat te laten gebeuren, want deze weet precies wat je wel en niet kunt zeggen, wat jouw rechten en plichten zijn en wat redelijke eisen zijn die aan de tegenpartij gesteld kunnen worden.
Verdediging in de rechtszaal
Mocht het daadwerkelijk tot een rechtszaak komen, dan zal je advocaat je verdedigen in de rechtszaal. Hij/zij zal namens jou spreken en zo tactisch mogelijk alle argumenten en bewijzen voorleggen die in jouw voordeel spreken. Eventuele bewijzen vanuit de tegenpartij zullen waar mogelijk worden weerlegd of er zal slim op worden ingespeeld.
De plichten van een advocaat
Het is natuurlijk heel interessant om te lezen wat een advocaat doet, maar wist je dat deze zich aan een strenge beroepscode moet houden? Het verschil met een advocaat en een jurist is dat de eerste officieel beëdigd is, en tijdens deze beëdiging heeft moeten beloven zich te houden aan en zich in zijn werk te laten leiden door de kernwaarden van zijn beroep. De belangrijkste drie kernwaarden zetten we hier voor je op een rij:
Een advocaat heeft geheimhoudingsplicht
De belangrijkste plicht van een advocaat is natuurlijk de geheimhoudingsplicht. Je kunt bij jouw raadsman/raadsvrouw dus altijd vrijuit spreken, zelfs als je niet van plan bent tegenover een andere partij te bekennen wat je hebt gedaan of wat er is gebeurd. Het is de advocaat namelijk verboden om informatie door te spelen zonder jouw toestemming.
Een advocaat is altijd partijdig
Het is advocaten niet toegestaan om de belangen van verschillende partijen te behartigen in één zaak. Een advocaat moet namelijk altijd 100% partijdig zijn, wat in dat geval onmogelijk wordt.
Advocaten moeten zich constant laten bijscholen
Om te kunnen garanderen dat de raadsman of raadsvrouw altijd op de hoogte is van nieuwe wetgeving, is het verplicht om zich jaarlijks te laten bijscholen. Daardoor weet je zeker dat elke advocaat up-to-date kennis heeft, zeker in het rechtsgebied waarin deze is gespecialiseerd.
Wanneer heb je een advocaat nodig?
Er kunnen veel gevallen zijn wanneer je een advocaat nodig hebt, maar het gaat altijd om juridische kwesties die uitgebreide kennis van de wet vereisen. Ook een jurist kan je in veel gevallen helpen, maar in bepaalde situaties is het verplicht een advocaat in te schakelen. Bij het afhandelen van een echtscheiding bijvoorbeeld, of bij het aanvragen van een faillissement. Een jurist heeft ook veel kennis van de wet, maar het verschil met een advocaat is dat een jurist niet per se een universitaire opleiding heeft gevolgd maar in ieder geval niet beëdigd is. In principe gelden bovenstaande plichten, zoals de geheimhoudingsplicht, dus niet voor een jurist maar wel voor een advocaat. In het artikel Wanneer heb je een advocaat nodig? hebben we uitgebreid op een rijtje gezet in welke veelvoorkomende situaties je het beste een advocaat aan je zij kunt hebben en tevens wanneer dit verplicht is.
Gratis inloopspreekuren
Ben je benieuwd of een advocaat iets voor je kan (of zelfs moet) betekenen in jouw situatie? Zit je met een prangende vraag betreft een conflict met een persoon of organisatie, of wil je weten welke aanpak de beste is bij zaken als opgelopen letselschade, het aanvragen van alimentatie of het aanvechten van een ontslag? Maak dan gebruik van de gratis inloopspreekuren die veel advocatenkantoren aanbieden. In zo’n spreekuur kun je diverse vragen stellen en krijg je een aardig beeld van wat de beste aanpak is voor jouw situatie.
Heb je binnenkort een advocaat nodig? Ontdek hier wat een advocaat kost.