Meld u hier aan voor het inloopspreekuur
Wanneer heb je een advocaat nodig?
De meeste mensen hebben minstens één of zelfs meerdere keren in hun leven een advocaat nodig. Deze staat je bij met raad en daad gedurende juridische procedures, zowel in civiele zaken als bij een strafrechtelijke procedure. Hoewel het niet in alle gevallen verplicht is, is het vaak wel aan te raden om gebruik te maken van diens expertise.
In dit artikel geven we je enkele voorbeelden van veel voorkomende zaken waarbij je een advocaat nodig hebt. Ben je verzeild in een juridische kwestie en wil je weten wat een advocaat voor je kan betekenen? Tijdens een gratis inloopspreekuur kun je alvast de belangrijkste vragen stellen en de nodige informatie aanvragen.
Wat doet een advocaat?
Een advocaat helpt je zo sterk mogelijk te staan in jouw zaak, of dit nu een zaak tussen jou en een andere persoon of instantie is of een strafrechtelijke procedure. Hij doet onderzoek en analyseert bewijsstukken, onderhandelt namens jou met de (eventuele) tegenpartij en verdedigt je in de rechtszaal. Daarnaast heeft een advocaat ook een adviserende rol en is het aan deze raadsman of raadsvrouw om de best mogelijke oplossing voor jou te vinden. Wil je meer informatie over wat een advocaat precies doet? Lees dan ons artikel: Wat doet een advocaat?
Wanneer moet je een advocaat inschakelen?
Je moet een advocaat inschakelen als je deskundige hulp nodig hebt bij het oplossen van een juridisch probleem, bijvoorbeeld als je wilt scheiden van je partner, een conflict hebt met een persoon of organisatie of een dagvaarding hebt ontvangen. Je hebt daar immers kennis van de wet voor nodig en iemand die ervoor bevoegd is bepaalde officiële documenten op te stellen.
Ben je verplicht een advocaat te nemen?
Het is niet in alle gevallen verplicht om een advocaat in te schakelen. Voor civiele zaken die voor de kantonrechter verschijnen (tot een bedrag van € 25.000) heb je bijvoorbeeld geen advocaat nodig. Hetzelfde geldt voor zaken die voor de strafrechter of bestuursrechter verschijnen. Je mag in al deze gevallen jezelf verdedigen, maar kunt ook een jurist inschakelen.
Bij familierechtelijke procedures, zoals een echtscheiding of een zaak met betrekking tot alimentatie, heb je wel een advocaat nodig. Net als bij civielrechtelijke zaken die gaan over een bedrag hoger dan € 25.000 en sommige specifieke zaken, zoals het aanvragen van een faillissement of surseance.
In deze gevallen heb je (vaak) een advocaat nodig
We zetten graag een aantal veel voorkomende situaties op een rij waarin je een advocaat nodig hebt of er slim aan doet deze in te schakelen. Soms kan een jurist je immers ook helpen. Een advocaat heeft echter veel meer ervaring en kennis van zaken, waardoor je doorgaans sterker staat. Doordat er veel verschillende rechtsgebieden bestaan, hebben advocaten meestal bepaalde specialisaties. Let er altijd op of jouw advocaat gespecialiseerd is in het rechtsgebied dat van toepassing is op jouw situatie.
Je bent ontslagen door je werkgever
Ben je ontslagen en wil je dit ontslag aanvechten? Met een (arbeidsrecht) advocaat aan je zij sta je altijd sterker. Deze kan je contract analyseren en op basis daarvan de situatie beoordelen en een plan van aanpak maken. Bij elk stap van deze procedure staat je advocaat je bij, van het opstellen van het schriftelijke bezwaar tegen het ontslag tot het onderhandelen met de werkgever, waardoor je het maximale uit je ontslag haalt.
Je hebt letselschade door een verkeersongeval
Wanneer je letselschade hebt opgelopen in een verkeersongeval, heb je in veel gevallen recht op een vergoeding vanuit de tegenpartij. Een letselschade advocaat kan vaststellen hoe hoog dat bedrag is en ervoor zorgen dat je dat daadwerkelijk ontvangt. Hij/zij zal het contact onderhouden met de verzekeraar van de tegenpartij en je, in het uitzonderlijke geval dat er geprocedeerd moet worden, representeren in de rechtbank.
Je hebt een huurgeschil
In een conflict met je huurder of huurbaas is het niet verplicht, maar wel verstandig een advocaat in de arm te nemen. Deze kent je rechten plichten en weet precies wat de procedures zijn in elke mogelijke situatie. Hij/zij kan je adviseren en met de tegenpartij onderhandelen, om zo tot een zo goed mogelijke oplossing te komen.
Je hebt als tiener een strafbaar feit gepleegd
Indien je tussen de 12 en 18 jaar oud bent en een strafbaar feit hebt gepleegd, valt de zaak onder het Jeugdstrafrecht. Een (jeugdrecht) advocaat kan je dan bijstaan. Sterker nog, minderjarige verdachten zijn verplicht een advocaat te hebben. Dit is een recht waar ze geen afstand van kunnen doen. Een jeugdrechtadvocaat weet alles van de rechten van het kind en hoe deze zo effectief mogelijk verdedigd kunnen worden. Hij/zij zal dan ook te allen tijde de belangen van het kind (en die van de ouders) in acht houden.
Je hebt als volwassene een strafbaar feit gepleegd
In tegenstelling tot kinderen, geldt voor volwassenen het standaard strafrecht. Ook advocaten gespecialiseerd in strafrecht regelen de volledige juridische kant van de zaak. Ze doen onderzoek, halen bewijzen aan en verdedigen jouw positie, zodat de zaak voor jou zo goed (en eerlijk!) mogelijk uitpakt. Hoewel je niet verplicht bent een advocaat te nemen wanneer je als volwassene een strafbaar feit hebt gepleegd, moge duidelijk zijn dat dit je kansen op zowel vrijspraak als strafvermindering flink vergroot..
Je wilt scheiden van je partner
Wanneer jij en je partner willen scheiden, heb je altijd een advocaat nodig. Deze zal alle benodigde stukken, zoals het echtscheidingsconvenant, opstellen en is bevoegd deze in te dienen. Hij handelt niet alleen de scheiding af, maar legt ook zaken als de hoogte van eventuele alimentatie vast. Bovendien kan deze uiteraard namens jou onderhandelen met (de advocaat van) je ex-partner.
Conclusie – wanneer advocaat nodig?
Uiteraard zijn er los van bovenstaande voorbeelden nog veel meer situaties waarin je een advocaat nodig hebt, zoals bij een bouwgeschil, uit de hand gelopen ruzie of een faillissement. Benieuwd naar welke kosten daarbij komen kijken? Lees dan hier verder: Wat kost een (pro deo) advocaat?