Meld u hier aan voor het inloopspreekuur
Wat is het Juridisch Loket?
Je hebt vast al eens van het Juridisch Loket gehoord; een onafhankelijke en laagdrempelige stichting waar je terecht kunt voor persoonlijk juridisch advies. Maar wat is het Juridisch Loket precies, waar zit het en is het altijd gratis of geldt er een eigen bijdrage? In dit artikel geven we antwoord op al deze vragen en vertellen we je precies wanneer je wel en juist niet bij het Juridisch Loket terecht kunt. Wanneer dat niet het geval is, kun je uiteraard wel bij Inloopspreekuuradvocaat terecht voor een gratis juridisch advies op maat.
Het Juridisch Loket: wat is dat precies?
Het Juridisch Loket is opgericht om ook mensen in lagere inkomensklassen te kunnen voorzien van passende rechtshulp. Het is dan ook de visie van het Juridisch Loket dat niemand er alleen voor mag staan. Door directe hulp te bieden aan zij die dat nodig hebben, heeft iedereen op juridisch vlak gelijke kansen, zelfs als je dat niet kunt betalen. Overigens is alle juridische informatie op hun website, de voorbeeldbrieven en tips over diverse situaties beschikbaar voor iedereen. De persoonlijke hulp echter, kunnen ze enkel bieden aan mensen met een laag inkomen en weinig eigen vermogen.
Ben je verwikkeld geraakt in een juridische kwestie, maar heb je niet de middelen om passende rechtshulp in te schakelen? Bij het Juridisch Loket kun je terecht voor informatie en een passend advies over jouw kwestie. De juristen denken met je mee om tot een zo goed mogelijke oplossing te komen en kunnen je waar nodig doorverwijzen, bijvoorbeeld naar een mediator, maatschappelijk werk of een (pro deo) advocaat. U kunt dus ook direct gebruik maken van het inloopspreekuur van een van de aangesloten advocatenkantoren van inloopspreekuuradvocaat.nl als u zeker weet dat u een advocaat nodig hebt, dat bespaart u dan tijd.
Een mediator is iemand die beroepshalve bemiddelt tussen twee partijen, om zo tot een oplossing te komen waar beide partijen mee kunnen leven. Op deze manier kan een rechtszaak worden voorkomen. Een advocaat daarentegen, is altijd partijdig en staat dus aan jouw kant. Een advocaat is in feite een jurist, maar deze heeft zoals we in het artikel Wat is een advocaat al beschrijven daarna een driejarige advocatenstage gevolgd en is officieel beëdigd.
Bij het Juridisch Loket werken enkel juristen, die je in veel gevallen kunnen helpen bij het oplossen van juridische kwesties. In sommige gevallen ben je echter verplicht een advocaat in te schakelen. In ons artikel Wat doet een advocaat lees je daar meer over. Als u juridische problemen hebt die betrekking hebben op de rechtbank, crimineel gedrag, gespecialiseerde rechtsgebieden of juridische documenten wilt laten opstellen die volledig voldoen aan de geldende wetten en regelgevingen, dan heeft u waarschijnlijk een advocaat nodig en kunt u zich beter direct aanmelden bij een advocaat van Inloopspreekuuradvocaat.nl.
Wat kost het Juridisch Loket?
De hulp van het Juridisch Loket is voor veel mensen een uitkomst, maar is het Juridisch Loket gratis? Het antwoord is ja, mits je aan de inkomens- en vermogensgrens voldoet. Het is immers enkel bedoeld voor mensen die juridische hulp niet zelf kunnen betalen. De reden daarvoor is dat rechtshulp over het algemeen niet goedkoop is. In ons artikel Wat kost een advocaat lees je bijvoorbeeld wat gebruikelijke tarieven zijn voor een advocaat. Een jurist rekent doorgaans een wat lager tarief per uur (hoewel dit afhankelijk is van diens ervaring en expertise), maar ook dat tarief is voor veel mensen nog steeds onbetaalbaar.
Wanneer is het Juridisch Loket niet gratis?
In sommige gevallen is het nodig om je door te verwijzen naar een mediator of advocaat, bijvoorbeeld in het geval van een echtscheiding. Als je daarvoor een zogeheten ‘toevoeging’ krijgt van de Raad voor rechtsbijstand, betaal je zelf een eigen bijdrage.
Wanneer kan je voor hulp terecht bij het Juridisch Loket?
Hulp van het Juridisch Loket is dus in veel gevallen gratis, maar wanneer heb je recht op hulp van het Juridisch Loket? De stichting is er speciaal voor mensen met een laag inkomen en weinig vermogen. Je kunt er terecht voor hulp als je vragen hebt over juridische kwesties, zoals alimentatie of ontslag. Ook wanneer je reeds in een juridisch conflict bent beland en rechtshulp nodig hebt, is het Juridisch Loket in veel gevallen je eerste aanspreekpunt. Je kunt langskomen in een gratis inloopspreekuur of telefonisch contact opnemen om je vraag te stellen of en afspraak te maken.
In een eerste contact wordt om je inkomensgegevens gevraagd. Aan de hand daarvan wordt bepaald of je recht hebt op de gratis rechtshulp die het Juridisch Loket verstrekt. De exacte grenzen die worden gesteld aan je inkomen en spaargeld vind je in het artikel Wie mag gebruik maken van het Juridisch Loket?
Het Juridisch Loket versus Inloopspreekuuradvocaat
Hoewel het concept van Inloopspreekuuradvocaat vergelijkbaar is met dat van het Juridisch Loket, brengen wij je direct in contact met een advocatenkantoor bij jou in de buurt. Tijdens het gratis adviesgesprek spreek je dus direct met een deskundige advocaat (mits deze in het betreffende rechtsgebied gespecialiseerd is), zonder de tussenkomst van een organisatie. Je kunt dus direct gratis een advocaat spreken en advies ontvangen over jouw juridische kwestie. Bovendien kunnen we je bij Inloopspreekuuradvocaat al tijdens het eerste inloopspreekuur uitsluitsel geven over de mogelijkheid een rechtszaak aan te spannen.
Wie kan niet terecht bij het Juridisch Loket?
Los van de inkomens- en vermogensgrens zijn er nog een aantal andere gevallen waarbij je niet terecht kunt bij het Juridisch Loket. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een ondernemersvraag of -kwestie, bij vragen over vermogen of buitenlands recht en in het geval van belangenbehartiging. Ook zakelijke verhuurders, bedrijven, stichtingen en verenigingen kunnen niet terecht bij het Juridisch Loket.
Iedereen die niet bij het Juridisch Loket terecht kan, kan dit uiteraard wel bij Inloopspreekuuradvocaat. Van de vele advocatenkantoren die bij ons zijn aangesloten, zijn er namelijk ook veel gespecialiseerd in bovenstaande rechtsgebieden. Bovendien geldt bij Inloopspreekuuradvocaat geen inkomens- of vermogensgrens. We verwelkomen je dan ook graag in een van onze vestigingen voor een gratis eerste adviesgesprek.
Wie betaalt het Juridisch Loket?
De kosten voor het Juridisch Loket worden betaald vanuit het ministerie van Justitie en Veiligheid en de Raad voor Rechtsbijstand. Om deze hulp enkel beschikbaar te stellen aan mensen met een laag inkomen of weinig eigen vermogen, hebben deze instanties de inkomens- en vermogensgrenzen bepaald voor de gratis hulp van het Juridisch Loket.
Waar zit het Juridisch Loket?
Het Juridisch Loket heeft 30 verschillende vestigingen, verdeeld over heel Nederland. Dit lijkt veel, maar Inloopspreekuuradvocaat heeft maar liefst 90 vestigingen. We zitten dus altijd dichterbij.