Meld u hier aan voor het inloopspreekuur
Wat is een advocaat?
Vrijwel iedereen heeft op bepaalde momenten in zijn leven een advocaat nodig, of je dat nu leuk vindt of niet. Maar wat is een advocaat, wat doet een advocaat en wat is het verschil met een jurist? In dit artikel zetten we voor je op een rij wat een advocaat voor je kan betekenen, wanneer je een advocaat nodig hebt en of een advocaat duur is. Na het lezen weet je niet alleen precies wat een advocaat is, maar ook hoe lang deze heeft moeten studeren om deze titel te mogen gebruiken.
Wat is een advocaat: in het kort
Een advocaat is iemand die op juridisch vlak een universitaire studie heeft afgerond, daarna beëdigd is en vervolgens een advocatenstage van drie jaar heeft gevolgd. Hij/zij kan je advies geven en bijstaan gedurende allerhande juridische procedures. Een advocaat is namelijk op de hoogte van alle wetten (in ieder geval binnen diens specialisatie) en weet precies hoe deze geïnterpreteerd moeten worden. Op het moment dat je geconfronteerd wordt met een conflict of overtreding van de wet, kun je diens hulp goed gebruiken, maar wat doet een advocaat precies?
De werkzaamheden van een advocaat
Veel mensen denken bij het beroep advocaat direct aan een rechtbank, waarbij deze je tijdens de zitting verdedigt. Dit is natuurlijk een belangrijk onderdeel van het dienstenpakket van een advocaat, maar diens beroep houdt veel meer in dan dat.
Een advocaat heeft namelijk tevens een adviserende en begeleidende rol. Het is diens taak om een zo goede en eerlijk mogelijke oplossing te vinden voor zijn client, of het nu om een strafzaak gaat of een geschil tussen twee partijen. In het artikel Wat doet een advocaat? hebben we wat uitgebreider uiteengezet wat de werkzaamheden van een advocaat zijn en waarvoor je deze juridische professional kunt inschakelen.
Overigens zit er verschil tussen een advocaat en een jurist. Hoewel beiden verstand hebben van juridische zaken, is het beroep advocaat een beschermde titel en dat van een jurist niet. Bovendien kan een advocaat je altijd bijstaan in de rechtbank en kan een jurist je in sommige gevallen enkel voorzien van advies en begeleiding.
Wat is een jurist?
Een jurist is iemand die zich beroepshalve bezighoudt met het recht. Een advocaat is dus tevens een jurist, en ook een rechter en officier van justitie zijn juristen. ‘Jurist’ is echter geen beschermde titel, wat betekent dat in feite iedereen die zich voor zijn werk met juridische zaken bezighoudt zichzelf een jurist mag noemen.
Veel juristen hebben de universitaire studie Rechtsgeleerdheid afgerond. Iemand die dat gedaan heeft mag de titel Meester in de rechten (mr.) of master of laws (LLM) gebruiken. Dit geldt echter lang niet voor alle juristen, wat aantoont dat het slim is om iemands opleidingsniveau te checken voordat je met een juridisch adviseur in zee gaat.
Wat doet een jurist?
Een jurist is de aangewezen persoon om je te adviseren en begeleiden bij diverse juridische kwesties, bijvoorbeeld als je wilt weten wat de sterke en zwakke kanten van jouw rechtspositie zijn. Mocht het tot een rechtszaak komen, weet je met een goede en ervaren jurist aan je zij precies wat je kansen zijn. Daarnaast kan een jurist het contact onderhouden met de juridische adviseur van de tegenpartij.
Wanneer de zaak tot een procedure komt, zal de jurist de zaak voorbereiden door de processtukken op te stellen en te corresponderen met de gerechtelijke instantie.
Het verschil tussen een advocaat en een jurist
Een jurist kan jouw zaak in veel gevallen bepleiten in de rechtszaal, maar niet altijd. Voor bepaalde zaken of kwesties ben je namelijk verplicht je te laten bijstaan door een advocaat. Er zit namelijk een verschil tussen een advocaat en een jurist.
Hoewel zowel een jurist als een advocaat van grote waarde kunnen zijn in een gerechtelijke procedure, heeft een advocaat altijd een juridische opleiding op universitair niveau afgemaakt. Bovendien is deze officieel beëdigd en heeft naast deze master in het recht tevens een advocaat-stage afgerond, welke maar liefst drie jaar duurt.
Wanneer is een advocaat verplicht?
In sommige gevallen is het verplicht om je door een advocaat te laten representeren en is een jurist inschakelen dus niet voldoende. Dit betreft alle familierechtelijke procedures (zoals echtscheidingen) en zaken die onder het civiel recht vallen (met uitzondering van zaken die voor de kantonrechter verschijnen). Ook zaken die gaan om een bedrag dat hoger is dan € 25.000 moeten worden verdedigd door een advocaat, net als sommige specifieke zaken, zoals wanneer je een faillissement of surseance van betaling wilt aanvragen.
Rechtsgebieden waarin advocaten actief zijn
Advocaten zijn in veel rechtsgebieden actief. Denk bijvoorbeeld aan het Aansprakelijkheidsrecht, Sociaal zekerheidsrecht en Consumentenrecht. Een echtscheiding of zaak rondom alimentatie valt onder het Personen- en familierecht, terwijl je wanneer je je ontslag wilt aanvechten te maken krijgt met het Arbeidsrecht.
Bij veel advocaten kun je terecht voor advies en ondersteuning in allerlei verschillende rechtsgebieden, maar de meeste advocaten hebben zich in één of enkele gebieden gespecialiseerd. Vandaar dat we onder andere alle volgende soorten advocaten onderscheiden:
- • Letselschade advocaat
- • Strafrecht advocaat
- • Arbeidsrecht advocaat
- • Familierecht advocaat
- • Erfrecht advocaat
- • Jeugdrecht advocaat
- • Bestuursrecht advocaat
Wil je weten wanneer het noodzakelijk is om een advocaat in te schakelen? Lees dan ons artikel: Wanneer heb je een advocaat nodig?
Wat kost een advocaat?
Wat een advocaat kost is afhankelijk van vele factoren. Er is om die reden geen standaard prijs te noemen. Het tarief hangt immers af van de omvang van de zaak, maar ook van het rechtsgebied dat van toepassing is en of er een bepaald specialisme noodzakelijk is. Bovendien kost een zeer ervaren advocaat doorgaans meer dan iemand die net zijn carrière is gestart. Daarnaast rekenen advocaten die ondernemers bijstaan meestal een hoger uurtarief dan advocaten die particulieren bijstaan, maar dit is niet altijd het geval. Net als dat advocaten soms in grote steden wat duurder zijn, maar niet per definitie. In het artikel Wat kost een advocaat lees je wat uitgebreider op welke kosten je moet rekenen als je deze inschakelt.
Pro deo advocaat
Heb je een te laag inkomen om rechtshulp te kunnen betalen? Dan heb je in veel gevallen recht op een zogeheten pro deo advocaat. In Nederland heeft iedereen namelijk recht op een advocaat. Kun je deze zelf niet betalen? Dan wordt een deel tot het gehele bedrag betaald door de overheid.
Heb je enkel kort en bondig advies nodig over een bepaalde juridische kwestie? Dan kun je altijd overwegen om gebruik te maken van het gratis inloopspreekuur dat veel advocatenkantoren aanbieden.
Hoe kun je advocaat worden?
Om advocaat te worden dien je allereerst een driejarige Bachelor Rechtsgeleerdheid of Fiscaal recht te volgen. Daarna volgt een juridische master van een of twee jaar, bijvoorbeeld aan de Universiteit van Amsterdam, de Universiteit van Leiden of de Rijksuniversiteit van Groningen. Daar dien je vervolgens nog een stageperiode van drie jaar aan toe te voegen.
Voordat deze stage van start gaat wordt je reeds beëdigd. Daarna ga je als advocaat-stagiaire, onder begeleiding van een meer ervaren advocaat, direct de rechtbank in. Je volgt dan gedurende drie jaar een zeer praktijkgerichte stage. Je hebt immers alle kennis reeds opgedaan tijdens de vele jaren aan studie.
Meer lezen? Klik dan door naar het artikel: Wat doet een advocaat?